„7 DECENII DE INFERNˮ, un eveniment cultural dedicat rememorării celui de-al doilea val de deportări din Basarabia şi Bucovina, în Siberia

Asociaţia ANIMA FORI organizează evenimentul 7 DECENII DE INFERN, un eveniment cultural dedicat rememorării unei pagini tragice din istoria poporului român: GULAGUL. În 2019 s-au împlinit 70 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia şi Bucovina, în Siberia.

Joi, 30 ianuarie 2020, la ora 16, la Biblioteca Academiei Române, Calea Victoriei 125

vor avea loc:

Vizionarea documentarului PENTRU CEI DE ACASĂ, autor Manuela Morar

Film documentar, primul dintr-o trilogie a cărei completare are nevoie de sprijin

Soarta deportaților basarabeni din Extremul Orient al Rusiei, măsură criminală a regimului stalinist în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial, constituie tema unui proiect documentar amplu, desfășurat în decursul a șapte ani de prospecții și filmări începute în 2012 în Republica Moldova și în fostele Zone de lagăr din Kolîma – Federația Rusă.

Demersul, susținut de Institutul Cultural Român, Asociația Stindard, Ministerul Afacerilor Externe și Studioul Chainsaw Europe, este pe cale să se materializeze sub forma unui produs de creativitate cinematografică actual, pe care elocvența materialului rezultat îl situează printre cele mai importante filme dedicate victimelor Gulagului, existente până în acest moment la nivel european.    

Filmat învara anului 2014, pe fondul tensiunilor politice și militare ce au urmat după declanșarea războiului din Donbass și anexarea Crimeii de către Federația Rusă, Materik (Pentru cei de Acasă) spune povesteadisidentului anti-sovietic Vasili Kovaliov ultimului supraviețuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolîma, Estul Extrem al Siberiei – care călătorește peste 12.000 de Km pentru a ajunge acasă, pe Continent (ru: Materik), în satul de pe malul stâng al Nistrului, în care s-a născut și a trăit până la arestarea sa din anul 1950.

Un film-manifest împotriva uitării, primul dintr-o trilogie care urmează a fi realizată dacă găsim sprijinul necesar solicitat în contextul acestui apel pentru recuperarea istoriei noastre.  Acest prim film vine cu noutatea absolută a informațiilor și povestea tulburatoare a disidentului Vasile Kovaliov, unicul supraviețuitor cu origini basarabene al genocidului din lagărele din Kolîma, un loc în care și-au pierdut viața peste trei milioane de deținuți politici și prizonieri de război.

Vernisajul EXPOZIŢIEI DE FOTOGRAFII „BILET DE LUPˮ (fotografii realizate cu susţinerea ICR, în timpul filmărilor din Siberia)

www.wolfticket.ro

Bilet de Lup @Facebook

Autor proiect Manuela Morar

Lansarea volumului poetei basarabence MARIA GĂITAN MOZES

„LAS INIMA SĂ SPUNĂˮ, Ed. UNIVERSUL ACADEMIC, Bucureşti, 2019

I se acordă Premiul DULCE BASARABIE al Asociaţiei ANIMA FORI.

O parte din familia autoarei a fost deportată şi a pierit în GULAG.