Coș

CU MĂNUŞI DE CATIFEA. O viaţă în contraspionaj

30,00 lei

Informații suplimentare

Autor

Format

13×20

ISBN

978-606-9062-59-3

Pagini

182

Data aparitiei

iunie 2021

Disponibil pentru precomandă

Categorie:

Descriere

Activitatea de contraspionaj este o preocupare a tuturor statelor mai mari sau mai mici în timp de pace sau război. Fiecare stat are diverse taine, interese ascunse în domeniile sale economice, ale politicii interne sau externe sau pe plan militar. Bunele relații diplomatice sau chiar prietenești între state nu exclud supravegherea reciproc, mai direct spus spionarea partenerilor, într-un mod mai mult sau mai puțin discret.

Din experiența personală pot afirma că de fapt în relațiile dintre state nu primează decât interesul care poate fi politic, economic sau militar. Îmbrățișările deosebit de cordiale în fața camerelor tv ale șefilor de state nu sunt în cele mai multe cazuri decât o dovadă a ipocriziei „la nivel înalt”, ele putând să se transforme uimitor de repede într-un conflict dacă unele interese sunt lezate sau nu mai coincid cu așteptările unuia dintre parteneri. Chiar acum când scriem aceste rânduri, probabil apar diverse animozități între parteneri tradiționali atât în N.A.T.O., cât și în U.E. sau apar noi parteneriate, de conjunctură, greu de anticipat și chiar de crezut.

Indiferent de ce se face și se desface în sferele înalte ale politicii internaționale, serviciile de contraspionaj sunt permanent prezente pentru a împiedica intruziunile străine în intimitatea structurilor statului respectiv.

La acest front tăcut și nevăzut al contraspionajului s-a adăugat sau mai bine zis s-a impus în ultimele decenii lupta anti-teroristă, acțiunile teroriste tot mai numeroase fiind în majoritatea cazurilor organizate și executate de cetățeni străini, mulți dintre ei rezidenți în țările gazdă.

Trăim în secolul ciberneticii și era de așteptat ca numeroasele oportunități oferite de aceasta să-și găsească o largă aplicabilitate și în activitățile de spionaj și contraspi-onaj. Acum putem vorbi deja de un război cibernetic în care „soldații” cei mai căutați, sunt hackerii care reușesc să spargă coduri sofisticate și să pătrundă în tainițele computerelor țintă.

Totuși, clasica activitate de contraspionaj nu poate să fie substituită de nicio formă a ciberneticii, participarea umană este singura care poate acționa în subtilitățile muncii informative și contra-informative.

Căutarea de informații sau împiedicarea accesului la informații este una din fațetele muncii de intelligence, dar la fel de periculoase, dacă nu chiar mult mai primejdioase, sunt infiltrările agenților de influență și de manipulare atât la nivelul personalităților de decizie, cât și în masa populației.

Autorul acestui volum, în decursul celor 36 ani de activitate în aparatul de contraspionaj, s-a confruntat cu cele mai diverse acțiuni, având tangențe cu multe din domeniile amintite mai sus, cu reușite sau eșecuri, dar niciodată nu a pus nimic mai presus decât dorința fierbinte de a-și servi patria și poporul dincolo de derapajele sau ambițiile politice ale guvernanților din perioada respectivă. Nu este o abordare autobiografică care probabil nu ar interesa pe nimeni, ci doar devoalarea selectivă a unor secvențe din viața profesională a autorului, care sperăm că vor avea darul să satisfacă măcar parțial interesul cititorilor dornici să cunoască aspecte din tainele muncii de contraspionaj. În majoritatea cazurilor nu vom putea prezenta nume sau apartenența subiecților la un anumit stat din motive ușor de bănuit.

Suntem siguri, cititorii își vor da seama că relatările din carte nu pot acoperi atâția ani de activitate, au fost multe acțiuni de contraspionaj despre care, în ciuda timpului scurs nu putem vorbi pentru a nu produce reacții târzii între state sau dezamăgiri și chiar dezonoare pentru unii „parteneri străini” care au acționat în țara noastră, aflați acum în pragul senectuții și care și-au încheiat cariera în domeniul intelligence-ului, convinși probabil că au fost niște ași ai spionajului, când de fapt realitatea a fost alta.

În general, în cazurile relatate la modul impersonal am folosit numele de „Horia” pentru a evita unele posibile suspiciuni de infatuare care pot apărea într-o povestire directă – personală a autorului.

Multe din povestirile care compun această carte au fost publicate în perioada anilor 2009-2020 în revista „Vitralii-Lumini și Umbre”, organ al veteranilor din Serviciul Român de Informații.

 

Autorul

WordPress Lightbox