Coș

CĂLĂTORII IDENTITARE. ROMÂNII MEGIEȘI Volumul II

55,00 lei

Informații suplimentare

Autor

Format

17×24

ISBN

978-606-9062-66-1, 978-630-6590-11-7

Pagini

426

Data aparitiei

Mai 2024

Descriere

Călătoria continuă… În acest volum am prezentat colectivitățile românești din Maramureșul de peste Tisa, Bucovina, Basarabia, Timoc și Ungaria.

Datorită complexității temelor, în cazul Bucovinei și al Basarabiei, am renunțat la structura extinsă a capitolelor anterioare, concentrându-mă asupra unui subiect unic: „Cernăuți în câteva ipostasuri” (Bucovina) și, respectiv, „Altare și frontiere” (Basarabia). Am păstrat, în ambele cazuri, profilul unui studiu cultural, dar am prezentat și unele aspecte „șoptite” sau trecute sub tăcere din cauza discuțiilor contradictorii purtate în jurul celor două regiuni.

Mihai Nicolae

 

 

O mărturisire: „Călătorii identitare. Românii megieși” volumul al doilea, cartea care vi se așterne în față, s-a născut din dorința, ba chiar din obligația morală sincer resimțită a autorului – dr. Mihai Nicolae – de a pune în operă o sinteză documentară unică dedicată comunităților istorice românești din vecinătatea României, comunități care nu au fost cuprinse în volumul I al acestei lucrări de referință pentru istoria noastră. Este vorba, de această dată, despre dulcea Basarabie, mereu pierdută și mereu regăsită, mai românească de fiecare dată și mai adâncită în credința ei. Se vorbește despre mitica Bucovină, Moldova de Sus, cu ierarhi iubitori de cultură și devotați ortodoxiei românești, cu o istorie multietnică fabuloasă și cu întorsături ale destinului istoric pline de suferință umană. Se mai vorbește, în acest volum la fel de riguros structurat ca și primul, despre  Maramureșul de Nord, despre care Tache Ionescu a spus: „Dacă România la Paris ar fi avut înțelepciunea să discute frontierele noastre punct cu punct, sunt sigur că ar fi obținut pentru Maramureș alte granițe.”

Se mai vorbește, tot aici, despre Timocul sârbesc, despre românii timoceni care știu că sunt „alt neam” decât sârbii sau bulgarii. „Limba maternă și tradițiile i-au ajutat să își păstreze specificul național confirmându-se, astfel, unitatea românească dintre nordul și sudul Dunării.”- scrie autorul.

Se mai vorbește, în cele din urmă, despre românii din Ungaria, despre Micherechiul supranumit cândva „Micul București”, despre personalitățile născute acolo, despre școală, biserică, credință, istorie, dragoste de carte și de limbă românească. De aceea, poate, se cântă până în zilele noastre: „În Ardeal și Bucovina / Are Dumnezeu grădina”. O grădină binecuvântată a neamului românesc este și această carte. De aceea, bucurați-vă de paginile așternute cu grijă și atâta dragoste de autor și pregătite de oamenii dragi de la Editura Universul Academic. Veniți în mijlocul românilor megieși, aduceți-i la noi prin această plăcută lectură!

 

Dr. Irina Airinei, coordonatoarea ediției

 

 

Despre autor:

Mihai Nicolae este doctor în drept al Universității București. Conduce activitatea organizației neguvernamentale „Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate”.

Activitatea desfășurată în folosul comunităților românești de peste hotare a fost apreciată, fiindu-i acordate următoarele distincții:

 • Medalia „Cernăuți – 600 de ani” de către Societatea „Eminescu”, Cernăuți, 2010.
 • Medalia „Alexei Mateevici”,Casa memorială A. Mateevici, ZAIM, 2011.
 • Certificat de Ambasador al Unirii, acordat de Acțiunea 2012, București ,2013.
 • Diploma de Excelență 2013 acordată de Asociația „Răsăritul românesc”, Chișinău.
 • Diploma de gratitudine, Compania Teleradio Moldova, Chișinău, 2015.
 • Diplomă omagială acordată de Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, București, 2015.
 • Diplomă de onoare acordată de Institutul „E. Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni”, București, 2016.
 • Medalia jubiliară „FIDEI ET MERITO” acordată de România Magna cu ocazia Centenarului Marii Uniri, București, 2018.
 • Diploma de excelență acordată de Societatea de Cultură Macedo-Română, București, 2019.
 • Premiul pentru unitatea românilor de pretutindeni acordat de revista „Cafeneaua literară”, Pitești, 2021. Placheta diplomă de merit acordată de Fundația „Nicolae Iorga”, Saranda, Albania, 2022.
 • Diplomă aniversară „Satul Cupcui – 300 de ani” acordată de Academia Națiunii Române, Chișinău, 2023.
 • Mihai Nicolae a fost decorat în anul 2017 cu înalta distincție „Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni”
WordPress Lightbox