Coș

Dimitrie Cantemir și conștiința unității românilor. Studii și articole dedicate Centenarului Marii Uniri

45,00 lei

Informații suplimentare

Autor

,

Format

17.6×25

ISBN

978-606-94702-1-3

Pagini

404

Stoc epuizat

Descriere

Prezentul volum vede lumina tiparului grație osârdiei și entuziasmului domnului colonel (r.) Viorel Ciobanu, secretarul general al Asociației Europene „Dimitrie Cantemir”. O Asociație care grupează în primul rând cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar, care își desfăsoară activitatea în instituții ce poartă numele marelui savant român, dar și studenți și absolvenți ai acestor instituții, muzeografi, cercetători știițifici militari și civili, clerici, oameni de cultură pasionați de istorie și care consideră că, prin Dimitrie Cantemir, românii și-au afirmat, la cumpăna veacurilor XVII și XVIII, dreptul de a fi considerați ctitori de cultură și civilizație, egali între egalii popoarelor Europei și lumii, care și-au adus contribuția notabilă la evoluția umanității.

Toți românii visează, toți românii aspiră să ajungă la „stele”, ca încă nedreptățitul Traian Vuia, dar, din ce în ce mai puțini se încumetă astăzi să și clădească ceva. Din fericire, membrii Asociației Europene „Dimitrie Cantemir” sunt oameni hotărâți să și facă, să lase „cărămida” lor de contribuție culturală la marea construcție europeană începută, cândva, de strămoșii nostri romani și continuată de figuri ilustre ca Dimitrie Cantemir. De aceea, solicitarea de a sprijini și acest volum ne-a produs o reală placere, cu atât mai mult cu cât studiile truditorilor cercetători „cantemiriști” au în vedere, de data aceasta, nu numai restituirea dimensiunii europene și universale a mentorului lor, ci și contribuția la marele eveniment care ar fi trebuit să preocupe în 2018 mințile tuturor românilor – ÎMPLINIREA A 100 DE ANI DE LA REALIZAREA MARII UNIRI.

Un deziderat pentru care s-au sacrificat, luptând secole de-a rândul, milioane de români! O victorie superbă a voinței noastre naționale pe care, în mod inexplicabil, în chiar ANUL CENTENARULUI și politica și diplomația românească par să o arunce în uitare și în derizoriu.

Asociația Europeană „Dimitrie Cantemir” vă pune, așadar, la dispoziție, stimați cititori ai vremurilor ce vor veni, prin prezentul volum, câteva crâmpeie de trăire românească autentică, reconstituind parte din faptele, gândurile, truda și realizările generaţiei lui Dimitrie Cantemir şi ale urmașilor săi, care au clădit, treaptă cu treaptă, România lui 1 DECEMBRIE 2018. Cu rugămintea de a citi, de a înțelege și de a încerca să izbândiți mai mult decât am reușit NOI, cei de astăzi, să vă lăsăm moștenire!

Col. (r) dr. Mircea Dogaru

WordPress Lightbox