Coș

Gânduri minunate. Prisma Volum In Memoriam Ramona Răducan

45,00 lei

Informații suplimentare

Autor

Format

17×24

ISBN

978-606-9062-81-4

Pagini

266

Data aparitiei

iunie 2022

Categorie:

Descriere

Nu există o zi mai grea și mai tristă pentru un soț sau un fiu decât cea în care soția, mama sau fiica ne părăsește. Cerul se întunecă brusc și nu există răspunsuri pe măsura golului lăsat în suflete. Rămânem cu lacrimi în ochi și durere în inimi, când o lumină se ridică spre cer și ne vitregește de prezența ei frumoasă și dăruitoare.

RĂDUCAN RAMONA (născută LUNGU) s-a născut pe meleaguri ardelene, la Dej (o localitate renumită pentru exploatările miniere de sare, livezile și peisajele mirifice), la 02 mai 1972, într-o familie fericită cu încă un frate mai mare cu 12 ani. Primii 9 ani îi copilărește pe Dealul Florilor, în localitatea natală, rămânând fermecată toată viața de aromele florilor și fructelor ce creșteau în zonă. Din 1981 se mută cu familia în Timișoara și apoi este absolventă a Liceului Filologie Istorie din oraș.

I-a plăcut limba română, fiind olimpică în timpul școlii generale, a scris atunci și tot timpul după ce a îmbrățișat cariera universitară, vârful peniței ei știind și să mângâie dar și să înțepe. A fost însă deosebit de talentată la desen, iar la muzică cânta hotărât.

Terminând liceul, familia, neliniștea zilei de mâine, o determină să se angajeze și să se căsătorească. După o experiență la Solventul urmează cursurile Școlii Postliceale de Tehnicieni Dentari profesând 10 ani în domeniu.

În perioada 1999 – 2003 urmează cursurile Facultății de Psihologie și Asistență Socială pe care o absolvă ca Șef de promoție la examenul de licență susținut la Universitatea de Vest, deși provenea de la Universitatea particulară Mihai Eminescu.

Urmează Masteratul în „Tehnici și abilități de intervenție comunitară” și obține apoi titlul de Doctor în Sociologie al Universității de Vest Timișoara.

Pentru o scurtă perioada în 2004 este asistent universitar în cadrul facultății absolvite, după care în perioada 2006 -2018 este asistent și lector universitar în cadrul Facultății de Psihologie a Universității Tibiscus din Timișoara.

Din octombrie 2018 până în prezent a fost lector în cadrul Facultății de Drept și Științe Sociale a Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia și cadru didactic asociat la Universitatea Tibiscus.

Și-a prețuit mult familia, munca și cercetarea, dar mai ales pe Rareș, fiul ei iubit, pentru care nimic, nici un sacrificiu pe care l-a făcut, nu era prea mare. A iubit viața și a trăit-o la maxim, știind să transmită celor din jur încredere în forțele proprii, entuziasm, dinamism și mai ales speranță.

Ca psihoterapeut în psihodramă s-a dedicat conducerii grupurilor dar, în ultima perioadă era atașată de ajutarea copiilor cu probleme. Făcea totul cu pasiune și asta se transmitea în fiecare gest, cuvânt sau acțiune.

Partener desăvârșit, dedicată, meticuloasă și inventivă, ajuta mereu și explica unde greșim, fiind mai important înlăturarea cauzei decât rezultatul. Putea să găsească o vorbă bună, de încurajare, pentru cine era supărat, confuz sau deprimat.

 

Activitatea sa didactică și științifică cuprinde:

  • 48 articole publicate la simpozioane interne şi internaţionale sau în reviste de specialitate: Timișoara, Oradea, Cherbourg, Buziaș, Kusadasy (Turcia), București.
  • 6 cărţi în colaborare publicate de edituri naționale (Managementul afacerilor dinamice – Ghid pentru I.M.M.-uri – 2007, Comunicare organizaţională şi dinamica grupului– 2007, Ghid de bune practici în domeniul asistării minorilor privați de libertate – 2012, Comunicarea și munca în echipă în scopul reeducării și sprijinirii minorului delicvent – 2012, Best Practice Guide in Liberty Deprived Juvenile Assistance – 2012, Studii în psihoterapia integrativă strategică – 2017).
  • 2 cărți autor unic publicate de o editură naţională (Introducere în psihologia personalităţii – 2008; Credința religioasă și comportamentul organizațional – 2013).
  • 8 granturi de cercetare în diverse colective de cercetare.

 

Ramona Răducan, cu ochii ei suavi, mari, căprui și gene superbe privește acum la realizările noastre rămânând mamă, soție, fiică, soră, mentor, psihoterapeut pentru cei dragi.

 

WordPress Lightbox