Coș

Şi noi suntem fiinţe inteligente

35,00 lei

Informații suplimentare

Autor

Format

17×24

ISBN

978-606-9062-22-7

Pagini

228

Data aparitiei

decembrie 2020

Descriere

Pentru a-mi face o idee asupra vieţuitoarelor care populează planeta noastră a trebuit să studiez o seamă de lucrări de specialitate scrise de mai mulţi oameni de ştiinţă români şi străini.

Au venit, în completare, cunoştinţele unor practicieni acumulate în urma experienţelor efectuate, cât şi propriile cunoştinţe dobândite în copilărie, dar şi mult mai târziu când am petrecut o parte din timp în mijlocul naturii.

Lucrările de bază care m-au călăuzit în realizarea acestei cărţi au fost „Lumea animalelor” după cunoscutul savant german Alfred Brehm, publicată la noi în ţară de Editura Ştiinţifică, în anul 1964 şi „Inteligenţa materiei”, aparţinând Prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan.

Dacă prima a avut menirea să adâncească dragostea şi înţelegerea mea pentru lumea tuturor vieţuitoarelor, cea de-a doua mi-a întărit convingerea asupra existenţei unei inteligenţe, responsabilă pentru întregul edificiu al Universului pe care, mai mult sau mai puţin, ştiinţa oficială o admite.

De aici am aflat că „decisiv pentru existenţa lumii a fost cuvântul, înţeles ca informaţie, ca inteligenţă, care se găseşte în toate formele de manifestare ale ei, de la cele mai mici fiinţe până la geneza şi mişcarea astrelor, inteligenţa fiind ordonatoare şi coordonatoare în Univers”.

După o scurtă introducere cu privire la originile vieţii pe Pământ, cartea este structurată pe mai multe capitole.

Primul capitol priveşte lumea plantelor, în care am încercat să scot în evidenţă faptul că sunt vieţuitoare care posedă organe de simţ specifice, putând să interacţioneze între ele cât şi cu subiecţi din regnul animal. Am pus totodată, accentul pe capacitatea lor de a se adapta la condiţiile de mediu, ca o formă de inteligenţă indiscutabilă supravieţuirii lor. Capitolul se încheie cu sublinierea rolului pe care-l au plantele în biosferă, cel de mediator între lumina solară şi lumea animală, îndeplinind astfel o funcţie universală în raport cu viaţa de pe planeta noastră.

Urmează prezentarea câtorva curiozităţi din lumea plantelor, printre care se numără: capacitatea lor de a detecta bogăţiile subsolului sau gradul de poluare a atmosferei, cât şi cea de a migra în alte teritorii.

Un scurt capitol se referă la câteva specii aflate la cumpăna dintre plante şi animale.

Miraculoasa lume a insectelor, cu referiri ample asupra albinelor, furnicilor, fluturilor şi păianjenilor, face obiectul celui de al IV-lea capitol.

Pentru lumea păsărilor am rezervat un capitol special, încercând să pun în evidenţă geniul lor, dar şi abilităţile sociale, artistice şi de altă natură cu care sunt înzestrate.

Lumea mamiferelor, cu prezentarea unor specii mai cunoscute mie, se regăseşte în următorul capitol.

Câteva recomandări cu privire la viitorul fiinţelor vii şi la necesitatea păstrării echilibrului biologic în condiţiile exploatării iraţionale a resurselor naturale sunt prezentate în penultimul capitol.

În ultimul capitol am ales câteva întâmplări neobişnuite din lumea animalelor, la care am fost martor ori le-am aflat din relatările unor rude şi prieteni trăitori în mediul acestora.

În încheiere vă invit să lecturaţi această carte, cu speranţa că tot mai mulţi semeni ai noştri vor înţelege că atât plantele, cât şi animalele sunt fiinţe inteligente, prezenţa lor pe Pământ fiind indispensabilă vieţii.

Pentru a trăi în natură, în armonie cu natura, trebuie să ne detaşăm de propria natură, aşa cum ne îndeamnă Maja Lunde, una dintre cele mai importante voci ale literaturii norvegiene în bestsellerul internaţional „Istoria albinelor”.

 

Autorul

WordPress Lightbox