Coș

ORACLE 12C. MODELAREA RELAȚIONALĂ ȘI ORIENTATĂ PE OBIECTE A DATELOR APLICAȚII. LIMBAJUL SQL

55,00 lei

Informații suplimentare

Autor

Format

21×29.7

ISBN

978-606-28-1635-3, 978-606-9062-56-2

Pagini

280

Data aparitiei

iunie 2023

Categorie:

Descriere

Cartea „Oracle 12c. Modelarea relațională și orientată pe obiecte a datelor. Aplicații limbajul SQL” se dorește a reprezenta o  resursă importantă de studiu pentru utilizatorii și programatorii bazei de date Oracle 12c și a limbajului SQL.

Primul capitol reprezintă fundamentul teoretic al cărții și conține o prezentare detaliată a caracteristicilor structurale și funcționale ale limbajului SQL implementat în cadrul SGBD Oracle12c. Se realizează o prezentare generală a SQL-ului, instrumentele Oracle SQL și considerentele practice privind utilizarea limbajului SQL. Sunt descrise caracteristicile Limbajului de Definire a Datelor, ale Limbajului de Manipulare a Datelor și ale Limbajul de Interogare a Datelor.

Totodată, acest capitolul descrie subseturile limbajului Oracle SQL și prezintă considerentele teoretice care stau la baza definirii SQL ca fiind un limbaj de tip „case-insensitive”. Acest capitol oferă o înțelegere detaliată a structurii și funcționalităților de bază ale limbajului SQL!

În capitolul doi este descrisă etapa propriu-zisă de proiectare a bazei de date relaționale pentru „Gestiunea medicamentelor și a rețetelor”.

Se prezintă studiul sistemului informațional, împreună cu etapele de proiectare a bazei de date, incluzând realizarea Diagramei Entitate-Asociere, Diagrama de Flux a Evenimentelor și Diagrama de Flux a Prelucrărilor. Acest capitol este necesar pentru înțelegerea etapelor de proiectare a unei baze de date relaționale în cadrul unui sistem complex de analiză, precum cel de evidență a medicamentelor și rețetelor unei farmacii.

Capitolul trei se concentrează pe dezvoltarea unei aplicații pentru „Gestiunea medicamentelor și a rețetelor” în cadrul unei farmacii, utilizând limbajul SQL din cadrul SGBD Oracle 12c.

Pornind de la descrierea Modelului Conceptual al Datelor pentru sistemul analizat, se trece la implementarea fundamentelor limbajului SQL prin actualizarea tabelelor aplicației (creare, modificare, inserare valori,  ștergere etc), definirea secvențelor și a coloanelor de tip auto-number (specifice Oracle12c), implementarea variabilelor substituite, „update-area” valorilor coloanelor din tabele precum și exemplificarea funcțiilor SQL pe tipuri de aplicații. De asemenea, sunt definite în această secțiune interogările compuse modalitățile de creare a tabelelor virtuale în Oracle 12c. Acest capitol este important pentru cunoașterea modului în care se poate dezvolta și gestiona o aplicație de baze de date complexă în Oracle 12c !

Capitolul 4 – „Programare orientată pe obiecte în Oracle 12c” prezintă conceptele de programare orientată pe obiecte în cadrul platformei Oracle, dar și descrierea criteriilor care stau la baza analizei comparative a caracteristicilor și fundamentelor structurale ale  modelelor obiectuale versus modelele relaționale. Acest capitol oferă o viziune detaliată asupra modului în care se pot defini clasele de obiecte și cum se pot genera rapoarte utilizând structura obiectuală. Capitolul 4 se definește ca un fundament în programarea orientată pe obiecte în Oracle 12c și permite înțelegerea modului de implementare a conceptelor obiectuale în aplicațiile cu  baze de date dezvoltate în cadrul platformei Oracle!

 

I.Iacob

WordPress Lightbox