Coș

Instituțiile Uniunii Europene

40,00 lei

Informații suplimentare

Autor

,

Format

14.5×20

ISBN

978-606-28-1211-9, 978-606-9062-29-6

Pagini

276

Data aparitiei

decembrie 2020

Categorie:

Descriere

Uniunea Europeană – factor de stabilitate al continentului european are la bază democrația, statul de drept și drepturile omului. În lucrarea de față ne propunem să asigurăm o abordare democratică, transparentă și eficientă, de la momentul impulsului decisiv dat de Robert Schuman mișcării care avea să ducă la crearea în timp a trei comunități europene și până în prezent când ne aflăm deja în fața unui sistem instituțional unic al Uniunii Europene.

La ora actuală, Uniunea Europeană numără 27 de state membre, iar cadrul instituțional unic este reprezentat de Parlamentul European, Consiliul European, Consiliul, Comisia Europeană, Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Banca Centrală Europeană și Curtea de Conturi, cărora li se adaugă o serie de organe consultative și agenții pentru realizarea funcțiilor stabilite potrivit prevederilor tratatelor. Toate acestea sunt prezentate în contextul celor două tratate care constituie cadrul legal de funcționare a Uniunii Europene, respectiv Tratatul privind Uniunea Europeană și Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Lucrarea de față este rezultatul unor cercetări aprofundate a evoluției instituțiilor Uniunii Europene. Ea prezintă sintetizat cadrul instituțional unic al Uniunii Europene. Structura acestuia de permanentă actualitate este relevantă în evidențierea asigurării coerenței și eficienței politicilor Uniunii Europene, a respectării valorilor care stau fundament pentru asigurarea funcționării acesteia și conferirea caracterului de originalitate specific sistemului instituțional.

Chiar dacă, uneori, denumirea instituțiilor Uniunii Europene nu corespunde punctual cu denumirea și funcțiile pe care instituțiile corolare le dețin la nivel național, se constată că modelul inter-instituțional european constituie un model bazat pe colaborare, pe cooperare, pe democrație, transparență și legitimitate decizională.

Anii ce vor urma vor scrie istorie și pentru Uniunea Europeană. Aceasta, cu toate multiplele reforme instituționale pe care le-a cunoscut, cea mai recentă rămânând aceea adusă prin Tratatul de la Lisabona, va avea cu siguranță noi dimensiuni socio-politice, juridice, economice, inclusiv teritoriale. Evoluția sa nu va întârzia să apară în contextul integrat al schimbărilor globale, în spiritul valorilor comune împărtășite de statele membre și cetățenii Uniunii Europene.

WordPress Lightbox