Coș

Rolul minorităților naționale la dezvoltarea societății românești – Reflecții și oportunități

Informații suplimentare

Autor

Pagini

186

Format

14.8×21

ISBN

978-606-9062-02-9

Categorie:

Descriere

Asociația nonguvernamentală „ANIMA FORI” a realizat, în 13 noiembrie 2018, cu sprijinul reprezentanților minorităților naționale în Parlamentul României şi al Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, Conferința „Centenarul Marii Uniri și rolul minorităților naționale la dezvoltarea societății românești”.

Am organizat acest eveniment din dorința de a promova imaginea reală a drepturilor și a sprijinului de care se bucură minoritățile naționale ale României în prezent, din dorința de a ne face cunoscute valorile culturale ale tuturor minorităților naționale din România care, de-a lungul unei istorii milenare ne-au îmbogățit, pe care ni le-am însușit și cu care am construit această țară. Tot ce putem şti, fără temerea de a fi dezminţiţi, este că suntem purtătorii bogaţi ai unor excepţionale posibilităţi. Și toate acestea mulțumită faptului că în această matcă românească au afluat atâtea neamuri, metamorfozând mirific spiritul și trupul culturii române. „Tot ce putem crede, fără de a săvârşi un atentat împotriva lucidităţii,”- spunea Lucian Blaga în „Trilogia Culturii”,  „este că ni s-a dat să luminăm cu floarea noastră de mâne un colţ de pământ. Tot ce putem spera, fără de a ne lăsa manevraţi de iluzii, este mândria unor iniţiative spirituale, istorice, care să sară, din când în când, ca o scânteie, şi asupra creştetelor altor popoare. Restul e ursită.”

Țara noastră e una democrată, este o Românie ce oferă tuturor minorităților naţionale, cadrul legal de a învăța, de a se administra, de a se judeca și de a guverna în limba lor, prin proprii reprezentanți. O Românie rotundă ca o inimă care bate și datorită fraților noștri din varii etnii care și-au dovedit, nu o dată, loialitatea față de acest pământ românesc pe care l-au însămânțat cu geniul lor, pe care l-au reîntregit în 1918 și pe care l-au înnobilat, nu o dată, în războaie, cu sângele lor. Frați diferiți ca origine, limbă, istorie şi tradiţii, dar egali în demnitate, drepturi şi îndatoriri cu cetăţenii români majoritari. La ora integrării în marea patrie a tuturor naţiunilor europene, rolul minorităţilor naţionale se cuvine recunoscut deoarece ceea ce în anumite epoci a putut părea unora o povară şi o problemă dificilă, uneori imposibil de rezolvat, a devenit astăzi o sursă de îmbogățire spirituală pentru o mai bună integrare în marea simfonie a naţiunilor europene.

 Celebrarea Centenarului Marii Uniri a fost principala preocupare de ordin cultural a cadrului instituțional românesc în 2018. Organizarea, de către Parlamentului României a unui astfel de eveniment a adus un plus de imagine și de valorificare mediatică, inclusiv la nivel european, a situației existente în România (respectiv acordarea și respectarea drepturilor minorităților etnice, acestea beneficiind de aportul nemijlocit al statului în perpetuarea identitară și culturală, alături de populația majoritară). Presa publică din România reflectă cu căldură, de decenii, evoluția identitară a minorităților naționale din România.

Acest volum este dedicat dialogului intercultural. Tematica volumului are în vedere, prin prelegerile susținute în cadrul conferinţei, promovarea elementelor identitare ale minorităţilor etnice, istoria şi evoluţia relaţiilor cu populația majoritară, contribuţia la patrimoniul cultural comun (personalităţi exemplare), exemple de colaborare pentru dezvoltarea economică, culturală, științifică a țării.

WordPress Lightbox