Coș

Barometrul de Consum Cultural 2018. Dinamica sectorului cultural în Anul Centenarului Marii Uniri

Informații suplimentare

Autor

, , , , , , , ,

Format

24×20

ISBN

978-606-29-1005-4, 978-606-9062-32-6

Pagini

216

Categorie:

Descriere

Studiul Barometrul de consum cultural 2018. Dinamica sectorului cultural în anul Centenarului Marii Uniri se bazează pe un sondaj de opinie realizat de operatorul Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în perioada 1 septembrie – 5 octombrie 2018 pe un eșantion național de 1.200 de persoane cu vârste de 18 ani și peste. Marja teoretică de eroare la nivelul eșantionului a fost de +/-2,8% la un nivel de încredere de 95%.

Eșantionul a fost național, tristadial cu stratificare în primul stadiu pe baza regiunilor de dezvoltare, continuând cu alocare proporțională la nivelul județelor (41 județe + București). În cel de-al doilea stadiu s-a aplicat o stratificare în funcție de mărimea localității (orașe de peste 200 de mii de locuitori, orașe între 100 și 200 de mii de locuitori, orașe între 30 și 100 de mii de locuitori, orașe sub 30 de mii de locuitori, sate centre de comună și sate periferice).

Numărul persoanelor selectate dintr-o anumită localitate a fost proporțional cu mărimea localității și cu ponderea acelui tip de localitate în județul din care face parte. A fost aplicată metoda rutelor aleatorii (engl. random route) pentru selecția gospodăriilor, iar selecția respondenților a fost realizată folosind metoda zilei de naștere.

Chestionarul a fost elaborat de experții Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală și a fost pretestat pe un număr de 24 de respondenți (12 bărbați și 12 femei, cu studii sub sau la nivelul liceului și studii universitare). Durata medie de aplicare a chestionarului a fost de 25 de minute. Interviurile au fost aplicate printr-o metoda CAPI (interviuri față în față, utilizând ca suport de colectare tablete care au permis exportarea interviurilor într-un format recunoscut de programele Microsoft Office Word).

Pentru validarea eșantionului au fost verificate aproximativ 37% dintre chestionarele aplicate (450 de chestionare, printr-o selecție aleatorie pe operatori de interviu, fără a se constata abateri de la criteriile de control: realizarea interviului cu persoana selectată din eșantion, anumite întrebări socio-demografice, durata interviului).

Baza de date a fost realizată de operatorul de sondaj și au fost făcute codificări sau recodificări suplimentare la întrebările deschise, la cererea beneficiarului.

Principalele teme ale chestionarului au fost: identitatea națională și evenimentele aniversare dedicate Centenarului, formele de participare culturală deopotrivă în spațiul public și non-public și pe modurile de utilizare ale internetului, artele spectacolului, accesul la cultură și a beneficiilor asociate consumului cultural, relația dintre cultură și educație și diversitatea culturală.

Anda Becuț Marinescu

WordPress Lightbox